Dagene

Pilgrimsfærd i Amenien

22. september til 27. september 2017

23. september 2017

2. dag på vores pilgrimsfærd starter vi med at få et rigtig dejligt morgenmåltid med hjemmebagt brød, hjemmelavet marmelader, ymer, ost og frugt - dejlig at starte på den måde.

Vi skal ud på en lang dags rejse fra Dilijan til 2 nordligt beliggende byer - Alaverdi og Haghapat - hvor der fra Delijan er ca. 100 km.

Vi kører i regionen - Lori - der ligger op til Georgien og området er en udløber af Kaukasusbjergene, hvorfor vi kommer ud for en del bjergkørsel, da området ligger mellem kote 1.000 til 2,500 m.

Vejen er af noget vekslende kvalitet og trfikken er ligeledes også af vekslende mængde og med en del lastbiler, der køre mod grænseovergangen til Georgien.

Vi kører nordvest på til en lille provinsby Alaverdi, hvor der ligger en af de mange klostre - Sanahin - der er et klosterkompleks, der består af 6 bygninger, hvor den centrale er klosterkirken.

Klosterkomplekset blev først rømmet af munkene i mindten af 1800 tallet, efter i mere end 1000 år at have været kloster for en munkeorden.

Ikke langt fra Alaverdi ligger en mindre landsby - Haghapat - hvor der med vid udsigt over bjergområdet er opført et klosterkompleks med nogle meget ekspetionelle velbevarede bygninger, hvor bl.a. kirkebygningen fortsat benyttes til messer.

Noget særligt i klosteret er der en bygning, hvor der i gulvet er indbygget lertanke til opbevaring af olie og vin,.

Klosterkomplekset omfatter over 10 bygninger.

På vejen retur kommer vi ud på en omvej på næste 15 km, idet vores GPS vil have os af en vej, som det efterfølgende viser sig er lukkey på grund af et længerevarende vejarbejde.

Vi må køre i mørke de sidste ca. 50 km og det er ikke just en fornøjelse, da vejbelægningerne ikke just er de bedste, men også fordi de armenske bilister ikke ligefrem er de mest hensynsfulde og i øvrigt køre de hurtigt.

Vi når tilbage til vores overnatningssted i Delija og på vejen køber vi ind til et aftensmåltid, da vi er så sendt retur at vi ikke kan få aftensmad.

22. september 2017

1. dag på vores pilgrimsfærd startede med at køre til den største apostolske kirke i verden - Saint Gregory the Illuminator Cathedrale - i Yerevan. Katedralen er indf´viet i 2002 og er opført i en utrolig smuk gulbrun sandsten. De apostolske kirker er meget spartansk udsmykket og sædvanligvis er det muligt at dække alteret ved at trække et tæppe foran det.

I katedralen opbevares relikvierne efter Sant Gregory, som gjorde Armenien kristent omkring år 300, hvor kristendommen blev stats religion i Armenien.

Katedralen er på næste 4.000 m2 og et står er på 54 m i højden.

I Yerevan besøgte vi også byens ændste kirke opført i 1694, der er beliggende i en ældre del af Yerevan - Zoravor Surp Astvatsatsin Church. Kirken er reoveret i 1970erne og er en smuk lille traditionel apostolsk kirkebygning med en krypt under.

Fra Yerevan kørte vi nordøst på af M4 - en 4 sporet motortrafikvej op mod Lake Sevan - der er Armeniens største sø på ca. 1.000 km2 og som ligger i kote 2.000 m. Søen ligger i et naturskønt område og for armenierne et rekrativt område ca. 100 km fra Yerevan.

Nær Sevan by på en landtange ud i søen, er der på en høj bakke på den opført et kloster - Sevanavank - der er fra år 300.

Klosteret er stadig et pilgrimsmål og for turister.

Der er en meget smuk udsigt fra klosteret ud over hele Lake Sevan.

Vi kørte derefter videre nord på mod Dilijan, hvor vi skal overnatte 2 nætter på Casanova Inn. Dilijan er hovedsæde for Armeniens Nationalbank og huser ca 14.000 indbyggere. Dilijan ligger i den nordøstlige region Tavush. For at komme fra Lake Sevan skal man af M4 køre igennem en godt 3 km lang tunnel ved Semyonovka, der samtidig er pashøjden ind i Tavush provinsen. Området omkring Dilijan kaldes også "Det Armenske Schweiz"

Dilijan er et godt udgangspunkt for den videre færd til klostre i den nordlige provins.

 

 

26. september 2017

5. dag på vores pilgrimsfærd er vi nu nået så langt sydpå, som vi har planlagt af hensyn til vores besøg af de mange klostre.

I dag skal vi besøge en af kronjuvelerne af klostrene - Klosterborgen Tartev.

Tartev ligger også næsten på en terrasse ud fra bjergsiden og vejen op til klosterbrogen er en af de lidt mere specielle. Det er muligt at køre op til klosteret fra Halidzor, der er faktisk kun 13 km, men det tager næsten 1 time i bil. Vejen er i usædvanlig dårlig stand. Den er en grus- og stenvej, der er stejl og med mange hårnålesving. Tartev ligger i provinsen - Syunik

Nemmere er det at komme til klosteret med svævebanen fra Halidzur "Wings of Tartev".

Svævebanen er en af de længste i verden - over 6 km - og med største højde er 300 m over bjergdalen. Svævebanen har 2 gondoler og kan hver transportere 25 personer. Svævebanen afløste for et par år siden en gammel svævebanen bygget af russerne.

Klosterborgen Tartev er for armenerne et historisk kristent kulturcentrum , hvor bl.a. Den Armenske Apostolske Kirke er udbredt fra. For omkring 1.200 år siden var der over 1.000 gejstlige, lærde, munke og øvrige beboere i og omkring klosteret.

Klosterborgen indeholder flere bygninger og er under renovering. Selve klosterkirken er stor og fortsat i brug til messer.

I et tilbygget mausolæum er Sankt Grigors stedt til hvile i en sagofag. Sankt Grigor (Lysbringeren) er den munk som døbte kong Tridiate III.

Tartev Klosterborg er et smutk beliggende bygværk med ringmur og borgtårne på den ene side, der ligger ind mod den flade del af bjergsiden og på de 3 andre sider ligger bygningerne ud til den stejle bjergside.

Da vi nu skal tilbage mod Yerevan, tager vi en afstikker til et mindre kloster Vorotnavank, der ligger ud mod floden Vorotan og nær byen Sisian.

Selv om der er mindre end 200 km til Yerevan, beslutter vi at overnatte i Ch'iva på motellet Journey Motel og Restaurant, så vi kan køre i dagslys frem til Yerevan.

 

 

 

24. september 2017

3. dag på vores pilgrimsfærd starter vi igen med at få et rigtig dejligt morgenmåltid.

Vi skal igen ud på en lang dags rejse fra Dilijan, men idag rejser vi sydvest på og længere sydpå ned til Ch'iva, der ligger ca. 200 km syd for Yerevan.

Ca. 35 km fra Yrenvan ligger byen Etchmiatsin, hvori Den Armenske Apostolske Kirke har sin ældste katedral, indviet til Sankt Etchmiatsin, der er utrolig smukt udsmykket.

Katedralen er oprindelig fra det 4. århundrede og katedralen er beliggende i en meget smuk park, hvor der bl.a. også er et moderne monument for folkemordet på armenerne i 1915.

Da vi besøgte katedralen på en søndag, hvor den helt fuld i anledning af søndagsmessen.

Messen har en væsentlig anden litugi end både i den protestantiske og den katolske kirke. Menigheden står op, der korsang og brug af meget røgelse. Under brydning af brød og visning af vin er der klokkeringning og larm af noget der ligner skraller.

Efter besøget, drager vi til nabokirken, der er en lokal kirke, hvor der ligeledes holdes søndagsmesse.

Herfra kører vi mod syd til nok den mest kendte og den for armenerne mest berømte klosterborg - Khor Virap - hvor det efter overleveringen er her at Aremien, som det første land i verden fik kristendommen som statsreligion.

Den daværende konge i det 3. århundrede blev her døbt og dermed kristnet af Sankt Etchmiatsin.

Klosterborgen ligger på kanten af Araxdalen og tæt på grænsefloden til Tyrkiet og med direkte udsyn til Araraet bjerget på over 5.000 m højde.

Komplekset er meget velbevaret og klosterkirken benyttes ligeledes her til messer m.v.

Idag er det ca. 35C varme og vi skal yderligere omkring 100 km sydpå og kører derfor af hovedlandevejn, der bl.a. forbinder Iran og Armenien.

Vi har booket overnatning på et motel i Ch'iva, hvor der er restaurant. Ch*iva ligger ud til hovedvejen i den bjergrige region Vayots Dzor.

 

 

25. september 2017

4. dag på vores pilgrimsfærd skal vi yderligere syd på.

Det skal erindres, at infrastrukturen i Armenien ikke har samme kvalitet som i bl.a. Danmark, hvor vores vejnet indeholder bl.a. motorveje.

Der er ikke mtorveje i Armenien og kvaliteten af bilparken og lastbilerne lader meget tilbage at ønske, hvorfor det tager længere tid at køre en bestemt distance i Armenien end i bl.a. Danmark.

På vores vej syd på - vi skal på vejen besøge et af de smukkeste klostre i Armenien - Noravank.

Men inden kommer vi forbi "Det Armenske Stonehenge" - Zorats Karer - der ligger på en højslettet med et udsyn til disse fantastiske høje bakker i Kaukasus.

Zorats Karer er en stensætning i en rundkreds, der er over 12.000 år gammel og har angiveligt været et helleigt sted for datidens beboere i området.

Efter denne afstikker fortsatte vi sydpå og kørte herefter ud til Noravank for at besøge et af de smukkeste klostre med en uforlignelig beliggenhed på et repos oppe i bjergene.

Noravank er opført i en brungul sten, der giver bygningerne en forunderlig smuk farve.

Noravank er som de øvrige klostre anlagt i det 3.-4. århundrede og meget velbevaret.

Klosteret er beliggende med udsigt både til bjergtoppene og ned i dalen. Klosteret ligger i et ubeboet område og har derfor været et usædvanlig afsides, men utrolig naturskønt område.

Sidst på dagen fortsatte ned mod Iran og overnatter i en landsby med ca. 500 indbyggere i Halidzur.

For at nå dertil skal vi køre over passet Vardenyat i kote 2.345 m. Iøvrigt ligger passet på den gamle Silkevej, der i mere end 1.000 år har været handelsvej mellem Asien og Europa.

Vejen til Halidzur er meget befærdet af lastbiler fra bl.a. Iran. Nogle af disse er af ældre dato og i den her meget bakkede region giver det problemer med afvikling af trafikken, idet lastbilerne i mange tilfælde højest kan køre 10-20 km/t.

Vi overnatter på et mindre, nybygget hotel med restaurant, hvor vi både kunne spise aftensmand og næste morgen kan få morgenmad.

27. september 2017

6. dag på vores pilgrimsfærd er retur rejsedag, hvor vi kører tilbage til Yerevan, da vi tidlig i morgen skal med fly tilbage til København.

Vi har omkring 125 km frem for os, af landevejen mod nord, hvor vi skal over en lille udløber af bjergene og ned i dalområdet.

Da vi var på besøg i Kohr Virap, hvor der er udsigt til Arararet bjerget, var der så meget varmedis at bjerget ikke kunne ses.

Da vi køre forbi i dag er vi ikke meget heldigere, men dog lidt, så vi får taget et nyt billede, hvor det muligt med lidt god vilje at se toppen med sne.

Vi havde aftale om, at den lejede bil skulle afleveres inden kl. 17.00 og det iverholdt vi uden problemer.

Resten af dagen var vi igen på tur ned i Yerevan, hvor vi ikke langt fra Operapladsen fandt en god restaurant indtog aftaens mad.

Kl. 2.30 var vi oppe og kl. 3.30 tog vi taxa til Zvartnots International Airport lidt uden for Yerevan.

Vi skal med Aeroflot kl. 5.30 via Moskav til København.